MED HLAPCI IN REVOLUCIONARJI

Več ogledov

MED HLAPCI IN REVOLUCIONARJI

Nastanek političnih idej in doktrin na Slovenskem

 

Knjiga Med hlapci in revolucionarji obravnava oblikovanje slovenske politike do prve svetovne vojne. Politika, kot jo poznamo danes, je nastajala postopoma in pušča sledi v današnje dni. Ideološka konfiguracija na Slovenskem je ključne poteze dobivala v kontekstu vzpostavljanja moderne evropske politike v boju med fevdalizmom in kapitalizmom. Politična zavest je ob umanjkanju močnih notranjih sil napredovala predvsem v trenutkih mednarodnih pretresov: reformaciji, ...

Dobavljivost: na zalogi

EAN: 9789617053432

12,40 EUR

Podrobnosti

Knjiga Med hlapci in revolucionarji obravnava oblikovanje slovenske politike do prve svetovne vojne. Politika, kot jo poznamo danes, je nastajala postopoma in pušča sledi v današnje dni. Ideološka konfiguracija na Slovenskem je ključne poteze dobivala v kontekstu vzpostavljanja moderne evropske politike v boju med fevdalizmom in kapitalizmom. Politična zavest je ob umanjkanju močnih notranjih sil napredovala predvsem v trenutkih mednarodnih pretresov: reformaciji, razsvetljenstvu, romantiki. Do konca 19. stoletja so se na Slovenskem izoblikovale tri glavne politične doktrine in se organizirale v tri stranke: konservativno katoliško SLS, socialistično socialno demokracijo in liberalno mednarodno (napredno) stranko. Knjiga nekatere ključne poteze in zlasti ideje, ki obvladujejo slovensko politiko, predstavi v jasnejši luči.


 

Avtor:
dr. Igor Lukšič

Recenzenta:
dr. Janko Prunk
dr. Božo Repe

Iz recenzij

Lukšič, poglobljen poznavalec politološke tematike in metode, je napisal prepričljivo delo, ki po eni strani predstavlja moderen politološki diskurz, ki se temeljito opira na zgodovinsko gradivo, zbrano v vseh dotedanjih zgodovinskih študijah. Tako mu je kot prvemu uspelo podati pravo politološko študijo političnih fenomenov, kakršne ima večina evropskih narodov o razvoju svoje politične misli. /…/ Ko človek prebere Lukšičevo študijo, se mu nedvomno odpre nov pogled na podano problematiko. Tudi če se eventualno ne strinja z vsemi avtorjevimi tezami, mora začeti temeljito razmišljati o njih. To pa je največja vrednost nekega znanstvenega poskusa.

 dr. Janko Prunk

 

 

Vsekakor pa je točen avtorjev zaključek, da je slovenski narodizem v obravnavanem času uspešen zato, ker je kot najmanjši skupni imenovalec izpostavljal boj za slovenski jezik, in da prevladujoči katoliški konservatizem pristaja na monarhijo, fevdalizem ter še posebej brani privilegiran položaj rimskokatoliške cerkve v družbenem in političnem življenju. Prav tako je točen zaključek, da v tem obdobju ni bilo moči, da bi Slovenci zastavili cilj po samostojni državi. (To se kot uresničljiv cilj znotraj bodoče jugoslovanske federacije postavi šele med drugo svetovno vojno v partizanskem taboru.)

Avtor ob znanih dejstvih predvsem s politološkega vidika odpira nekatera nova vprašanja, predvsem pa prepričljivo pokaže na vzroke za ponovni pojav političnih mehanizmov, strankarskega in kulturnega boja iz zgodnjih časov oblikovanja slovenskega političnega prostora v obnovljenem večstrankarstvu po letu 1990. Vzroki za konflikte ostajajo isti, metode boja podobne, politična kultura nespremenjena.

 dr. Božo Repe

AKCIJA

Ta stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Več o piškotkih