SISTEM ŽIVIH BITIJ (prenovljeno)

preglednica za biologijo v 8. in 9. razredu

Gradivo je na voljo tudi z EAN kodo 9789617070781.

Prenovljena preglednica je praktičen pripomoček pri poučevanju vsebin raznolikosti živih bitij pri predmetih naravoslovje in biologija v osnovni šoli. Gradivo je zasnovano tako, da učenci pridobijo predstavo o razsežnosti raznolikosti živih bitij, hkrati pa jih sistematično vodi skozi njihov razvoj in predstavlja nekaj najznačilnejših predstavnikov posamezne sistematske skupine. Zaradi novejših spoznanj molekularne in evolucijske biologije organizme dandanes razvrščamo v tri ...

Dobavljivost: na zalogi

EAN: 9789612870119

3,70 EUR

Podrobnosti

Prenovljena preglednica je praktičen pripomoček pri poučevanju vsebin raznolikosti živih bitij pri predmetih naravoslovje in biologija v osnovni šoli. Gradivo je zasnovano tako, da učenci pridobijo predstavo o razsežnosti raznolikosti živih bitij, hkrati pa jih sistematično vodi skozi njihov razvoj in predstavlja nekaj najznačilnejših predstavnikov posamezne sistematske skupine.

Zaradi novejših spoznanj molekularne in evolucijske biologije organizme dandanes razvrščamo v tri domeneBAKTERIJEARHEJE in EVKARIONTE. Domena EVKARIONTI vključuje štiri kraljestva, in sicer: protoktistirastlineglive in živali. Arheje, ki smo jih nekoč šteli med bakterije, danes razvrščamo v samostojno domeno, saj na temelju molekularnih raziskav znanstveniki ugotavljajo, da so arheje sorodstveno bližje evkariontom kot bakterijam. Prav tako so novost v sistemu protoktisti. Protoktisti so tisti evkarionti, ki niso uvrščeni niti med rastline, niti med glive, niti med živali, in vključujejo enoceličarje (na primer, praživali, enocelične alge) in njim sorodne preproste mnogocelične organizme brez razvitih tkiv (na primer, mnogocelične alge). V sodobni klasifikaciji je neustrezna tudi delitev na nečlenarje, maločlenarje in mnogočlenarje. Živali, ki smo jih predhodno razvrščali v omenjene skupine, v prenovljeni preglednici obravnavamo kot samostojna debla.

Da bi bil sistem preglednejši, smo povečali format preglednice, posodobili oblikovanje in uporabili večje slike. Preglednica je plastificirana in se po sredini prepogne, tako da jo bodo učenci lahko pospravili v mapo ali zataknili za ovitek zvezka.

  • format: 398 × 288, zložena 199 × 288
  • strani: 4
  • vezava: list
  • založba: Modrijan izobraževanje

AKCIJA

Ta stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Več o piškotkih