Še 0.0 do brezplačne dostave

Prva stran - Vse izdaje - Splošne izdaje
-0%

Didaktika književnosti pri pouku slovenščine

9789612920401 Učiteljeva orodja 9789612920401 920401 9789612920401
Bar koda: 9789612920401
Didaktika književnosti pri pouku slovenščine
InStock
Na zalogi ( > 50 )
28,50 €
-0%
28,50 €

Opozorilo

Največja dovoljena količina za ta izdelek je 1000.

zbirka Učiteljeva orodja

PODROBNEJŠI OPIS

Didaktika književnosti pri pouku slovenščine je edinstven priročnik, ki sistematično podaja razlago in argumentacijo temeljnih književnodidaktičnih tem. Namenjen je vsem, ki si prizadevajo za kakovosten pouk književnosti: učiteljem, ki poučujejo književnost na predmetni stopnji osnovne šole in v vseh programih srednjih šol, študentom, piscem učnih gradiv in učnih načrtov, svetovalcem in raziskovalcem.

Prvi del, Iz teorije, obravnava književnodidaktična vprašanja, ki so izhodišče za delovanje v praksi:

  • kako razumeti književnost pri pouku, kako je pri pouku dejaven učenec, katere kompetence potrebuje učitelj,
  • kateri so cilji književnega pouka nasploh in na določenih razvojnih stopnjah učencev,
  • kako izbirati vsebine in metode pri pouku,
  • katere tipe gradiv za pouk poznamo,
  • kakšno je preverjanje oz. ocenjevanje pri pouku,
  • kako voditi pouk skozi faze metodičnega sistema šolske interpretacije.

Osrednje besedilo pogosto dopolnjujejo povzetki v preglednicah, primeri iz prakse, vprašanja v rubriki Premislek in kratka izhodišča za ravnanje v praksi v rubriki Uporabna načela. Poglavitni pojmi so ponazorjeni še v miselnih vzorcih.

Drugi del knjige, Za prakso, vsebuje:

  • zgled učiteljeve celoletne priprave,
  • zgled tematske priprave za obravnavo odlomka iz Partljičeve komedije Moj ata, socialistični kulak v 8. razredu devetletke,
  • nekaj metodičnih modelov za obravnavo zahtevnejših vsebin, še posebej starejših klasičnih besedil, v osnovni in v srednjih šolah.

V tretjem delu, Iz razprav po letu 2010, je nekaj člankov, ki so bili objavljeni v različnih publikacijah in predstavljajo razvoj sodobne didaktike književnosti kot znanstvenoraziskovalne discipline.

Iz recenzij:

Delo je plod avtoričinega aktivnega delovanja tako na področju poučevanja književnosti kot na ostalih strokovnih in znanstvenoraziskovalnih književnih poljih, povezanih s slovensko in svetovnimi književnostmi. Ta življenjski projekt sistematično in sistemsko opredeljuje relativno mlado specialnodidaktično stroko in daje izjemno pronicljiv, svež in navdihujoč vpogled v temeljna področja poučevanja književnosti. Monografija je nedvomno eden temeljnih študijskih virov za vse bodoče učitelje slovenščine, pa tudi nepogrešljiv priročnik za slehernega poklicno že izoblikovanega slovenista, specialnodidaktičnim raziskovalcem pa predstavlja nedosegljiv zgled.

Prof. dr. Alenka Žbogar,
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Knjiga je odraz pristnega avtoričinega odnosa do literature in poučevanja književnosti ter njene pripravljenosti, da z učitelji deli svoje izkušnje in pogled na poučevalno prakso pri pouku književnosti. V svoji novi knjigi teoretično prepleta s praktičnim in s tem nakaže, da v izobraževanju ne more biti prakse brez teorije, teorija brez prakse pa je jalova. Bralcem se skuša približati z nekoliko preprostejšimi razlagami obravnavane tematike, pri tem pa ohranja ravno pravo mero znanstvenosti, ki pritiče temeljnemu didaktičnemu delu za področje pouka književnosti.

Dr. Jožica Jožef Beg,
šolski center Novo mesto

SPECIFIKACIJE

Založba Založba Rokus Klett
Tip izdaje Tiskano
Ciljna skupina Učitelji

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0