Še 0.0 do brezplačne dostave

Prva stran - Vse izdaje - Splošne izdaje
-0%

Koline

9789612718244 9789612718244 718244 9789612718244
Bar koda: 9789612718244
Koline
InStock
Na zalogi ( 9 )
59,00 €
-0%
59,00 €

Opozorilo

Največja dovoljena količina za ta izdelek je 1000.

slovenska izdaja

PODROBNEJŠI OPIS

Za koline ali furež je slišal (skoraj) vsakdo, udeležili so se jih mnogi, nekateri so o njih tudi pisali. Toda raznoliko večstoletno slovensko tradicijo in sodobnost kolin ter vseh šeg in navad, ki so povezane s tem praznikom in se razlikujejo od regije do regije, je prvič izčrpno opisal etnolog prof. dr. Janez Bogataj. Koline nikoli niso bile in tudi niso le način klanja in razreza prašiča ter izdelave mesnih izdelkov, ampak veliko več. Bile so in so delno še vedno predvsem praznik, druženje in utrjevanje družinskih vezi ter vezi na ravneh sosedstva in kraja.

Knjiga Koline v besedi in sliki predstavlja kulturo kolin, ki jo je avtor že od svojih študentskih let preučeval v vseh slovenskih regijah in jo skrbno dokumentiral. Vse od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja do svojega letošnjega 70. jubileja, ki je neposredni povod za to knjigo. Torej več kot petdeset let! Avtorjevi analizi družinskega in skupnostnega praznika kolin se pridružujejo sodobno oblikovanje Edija Berka, vrhunske črno-bele umetniške fotografije fotografskega mojstra Stojana Kerblerja in domiselne ilustracije Damijana Stepančiča, ki koline simbolno predstavijo v črni in rdeči barvi. Pred vami je izjemen preplet besedila in podob, v katerem se preteklost dotika sodobnosti.

Monografija Koline avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejemnica kar dveh prestižnih nagrad. Na mednarodnem izboru za najboljše kulinarične knjige in knjige o vinu iz leta 2017, ki ga je letos že triindvajsetič priredilo združenje Gourmand International, je monografija Koline Založbe Rokus Klett osvojila eno glavnih prestižnih nagrad. Knjiga Koline avtorja prof. dr. Janeza Bogataja, monografija z značajem monografskega eseja, je osvojila drugo mesto na svetu v kategoriji knjig o mesu. Na svetovnem tekmovanju Indigo Design Awards pa je prejela bronasto nagrado v kategoriji knjižnega oblikovanja.


  • AVTOR: prof. dr. Janez Bogataj
  • ILUSTRATOR: Damijan Stepančič
  • UREDNIK: Rok Kvaternik
  • UDK: 637.5(497.4):39
  • LETO IZDAJE: 2017

SPECIFIKACIJE

Založba Založba Rokus Klett
Tip izdaje Tiskano
Ciljna skupina Odrasli

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0