Še 0.0 do brezplačne dostave

Prva stran - Vse izdaje - Srednja šola
-0%

Svet

9789617121438 9789617121438 121438 9789617121438
Bar koda: 9789617121438
Svet
InStock
Na zalogi ( > 50 )
22,00 €
-0%
22,00 €

Opozorilo

Največja dovoljena količina za ta izdelek je 1000.

učbenik za geografijo v 2. letniku gimnazij

PODROBNEJŠI OPIS

Vsebina učbenika, ki sledi kratkemu uvodu, je razdeljena v šest večjih tematskih sklopov. Vsak od njih obravnava eno celino oz. del sveta, ki ima neke prepoznavne skupne značilnosti. Začne se z največjo celino, Azijo. Sledijo ji Afrika, Latinska Amerika, Severna Amerika in Avstralija, zadnje poglavje pa je namenjeno polarnima območjema.

Notranja zgradba učbenika je zelo podobna kot v učbeniku Obča geografija. Vsak tematski sklop se začenja z dvostranskim napovednikom. Na njegovi levi strani je celostranska slika z značilnim družbenogeografskim motivom, ki je nekakšen slikovni uvod v posamezen del sveta. Na desni strani je najprej naslov tematskega sklopa, sledijo pa tri uvodna vprašanja za motivacijo. Desno od vprašanj je še druga (manjša) motivacijska slika, ki prinaša fizičnogeografski motiv iz posameznega dela sveta. Sledi krajše motivacijsko besedilo, ki nas popelje v posamezen tematski sklop, in na koncu napoved vsebinskih sklopov.

Pri prebiranju besedilnega dela učbenika je v pomoč logična hierarhija naslovov in podnaslovov. Vsi pomembnejši geografski pojmi so označeni polkrepko. Na koncu učbenika se nahaja kazalo manj znanih strokovnih izrazov. Besedilni del učbenika dopolnjuje bogat izbor slikovnega in kartografskega gradiva.

Poleg osnovnega besedila so v učbeniku še dodatne vsebine, prikazane v dveh rubrikah. Prva se imenuje »Za kanček več«. Vključuje učne vsebine, ki jih učni načrt ne predvideva, avtorju pa so se zdele tako pomembne ali zanimive, da jih ni želel izpustiti. Pogosto gre za različne zanimivosti, ki popestrijo učno snov in razbijajo monotonost razlage. Druga rubrika se imenuje »Primer«. Vključuje različne aktualne primere, ki se praviloma nanašajo na osrednje geografske probleme posameznih regij ali držav. Obe rubriki naj učitelj vključi v pouk po lastni presoji. Vsaka je prikazana na različni barvni podlagi.

Na koncu vsakega vsebinskega sklopa so vprašanja, pri katerih se zahtevnost stopnjuje. 

V pomoč utegne biti tudi ključ za uporabo učbenika na naslednji strani. Na koncu učbenika se nahaja tabelarični prikaz glavnih statističnih podatkov o posameznih državah in celinah sveta ter seznam uporabnih spletnih naslovov.


AVTOR: dr. Jurij Senegačnik
UREDNIK: dr. Jurij Senegačnik
UDK: 911(075.3)
LETO IZDAJE: 2022

SPECIFIKACIJE

Založba Modrijan izobraževanje
Predmet Geografija
Tip gradiva Delovni zvezki
Tip izdaje Tiskano
Razred 1.–5. letnik

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0